HISTORISCHE MARKT
17e Eeuwse markt
ZATERDAG EN ZONDAG 1 EN 2 JULI 2017 vanaf 12:00 uur
VANAF HET JAN LINDERSPLEIN VIA HET STADHUIS TOT DE NIERSSTRAAT
Oude tijden herleven als Gennep tijdens de historische markt in de sfeer komt van het begin van de 17e eeuw, ten tijde van de ingebruikneming van het Stadhuis. Met authentieke marktkramen, historische kostuums, oude ambachten, vergeten groenten, laat-middeleeuwse spelen en heel veel muziek.
En vindt u het leuk om zelf op de markt te verschijnen in historische kledij? Aarzel niet om als ’17e eeuwer’ te komen. U zult beslist niet uit de toon vallen tussen alle andere gekostumeerde handelaren en bezoekers.
Wilt u alvast een indruk van wat u tijdens deze historische markt kunt verwachten? Start dan het filmpje boven aan deze kolom voor een impressie (opgenomen bij onze vrienden in de gemeente Heusden)
Tal van activiteiten
Een van de meest specatulaire onderdelen van de historische markt is een enerverende roofvogelshow. Alleen om die te zien wil je er al bij zijn!
Maar er zijn ook tal van andere activiteiten. Zo kunnen kinderen een ritje maken op de rug van een echte pony. En wat te denken van een rijtour rond het centrum van Gennep op een open paardenkar?
Visserijmuseum
Een hoogtepunt tijdens de historische markt is ongetwijfeld het Visserijmuseum uit Woudrichem, dat in Gennep zijn tenten opslaat om ons alles te laten zien wat te maken had met de zalmvisserij op de rivier. Ook in de Maas bij Gennep werd zalm gevangen. De vis was goedkoop omdat het zo ruim voorhanden was. “Dienstbodeneten”, werd het wel genoemd.
Het Visserijmuseum beschikt over een Oude Ambachtenclub met zo’n 30 medewerkers die alle aan de visserij gerelateerde ambachten invullen, zoals netten breiers en boeters, zeilmakers, touwknopers- en splitsers, touwslagers, brokkenmakers, mandenmakers en toners van zeilen en netten. Er zijn ijzerwerkers en timmerlieden; er wordt gesponnen en gewassen, vis gebakken en paling gerookt. Het visserijmuseum neemt een zalmschouw mee waaraan tijdens het evenement wordt gewerkt. En het zalmvisserskoor “Ongestaagd” (zie filmpje hierboven) zal op beide dagen optreden.
OUD HOLLANDSE SPELLEN
Een historische markt is gezellig. En voor jong en oud is er veel te doen. Zoals de Oud Hollandse spelletjes, zoals de Gatenkaas en het Trekbiljart (hierboven afgebeeld). Maar denk ook eens aan een haakse sjoelbak, een ringwerpspel of een labyrinth.
OUDE AMBACHTEN
Een 17e eeuwse markt is niet alleen leuk. Hij is ook leerzaam. Want op zo’n markt zijn er natuurlijk demonstraties van allerlei oude ambachten. Zoals van de bierbrouwer, de pottenbakker, tinnegieter, houtsnijder, imker en de papierschepper. Of van de kruidenmaakster, de spinster, glasblazer, ijzervlechter, mandenmaker en de rondbreister. Er wordt brood gebakken en vis gerookt. En in het mobiele Visserijmuseum uit Woudrichem zie je hoe vroeger op de rivier werd gevist.
VROLIJKE STRAATMUZIEK
Op verschillende plaatsen in de stad wordt vrolijke muziek gemaakt. Op historische instrumenten en met teksten en melodieën die stammen uit de middeleeuwen tot en met de gouden eeuw.
Natuurlijk ontbreken de draailier en de doedelzak niet in het straatbeeld. Het zijn echte middeleeuwse instrumenten die qua klank uitstekend bij elkaar passen. Ook wat betreft bereik en stemming zijn deze instrumenten een heel goede combinatie. De doedelzak van de in Gennep optredende ‘Ontfanck Gheselle’ is een zgn. Lage landen doedelzak, die in vorm en klank afwijkt van de bij ons meer bekende Schotse doedelzak.