GENNEP ZIET WEER LICHT
foto boven: Johan Sigismund keurvorst van Brandenburg
Bij de grote brand van 1597 was ook het oude raadhuis in vlammen opgegaan. Vanuit een noodbehuizing probeert het stadsbestuur gemeentezaken af te handelen. Het gemis van een permanent onderkomen wordt natuurlijk erg gevoeld. Herbouw met eigen middelen is onmogelijk. De platgebrande stad zelf heeft geen geldreserves.
Een subsidieaanvraag bij het landsbestuur in Kleef is kansloos. Het bestuur aldaar zit zelf in grote problemen. Hertog Johan Willem van Kleef is namelijk psychisch onbekwaam om te regeren. En hij heeft geen zoons. Hoge ambtenaren nemen het landsbestuur waar. Als hij in 1609 zonder opvolger sterft, strijden zijn drie zwagers om land en bestuur. Van deze opvolgingsstrijd wordt Gennep weer de dupe. Niemand beslist iets.
Johan Sigismund keurvorst van Brandenburg, de invloedrijkste pretendent, claimt Kleef en gaat het hertogdom besturen. Hij wil zich populair maken bij de bevolking en bemoeit zich met het Genneps, al jaren slepende, subsidieverzoek.
Voor een plaats met stadsrechten was een stadhuis het bestuurscentrum. De burgemeester, schepenen en raadslieden, alsook het Burgerlijk Armbestuur, vergaderden er, rechtspaak geschiedde daar. In het stadhuis bevond zich de gevangenis. Het torenuurwerk gaf de tijd aan en de klok diende o.a. als brandalarm.
De keurvorst laat zich adviseren door de ambtelijke top binnen het hertogelijk bestuur. Die wijst hem op Willem van Bommel, bouwmeester uit Emmerich. Hij heeft met veel waardering vanaf 1597 in Venlo een nieuw raadhuis gebouwd. De Brandenburgse vorst laat zich in Berlijn tekeningen aanreiken. Hij geeft zijn fiat aan een ruime bouwsubsidie. Het nieuwe gebouw te Gennep zal een meer eenvoudige weergave van Venlo worden, maar het moet wel grandeur uitstralen. Het zwaar getroffen Gennep ziet eindelijk licht aan de horizon.
Van Bommel is in Gennep gaan kijken. Via d’n Yshövel moet hij het stadje bereikt hebben. Door de Zandpoort kwam hij Gennep binnen. Hij ziet daar een lange straat vóór zich met aan weerszijden al weer huizen met verplichte pannendaken. Het oog van de meester ziet ginds aan het eind al meteen zijn nieuwe creatie staan. Een perfecte locatie als blikvanger voor een gezag uitstralend gebouw.
Wiel van Dinter